Nieuws/Binnenland
21474439
Binnenland

Woede om antisemitische beller op radio 1: ’Jodengespuis wereldwijd uitroeien’

DEN HAAG - Joodse organisaties en sociale media-gebruikers reageren verontwaardigd op een interview dat dinsdag te horen was op NPO Radio 1. Ene ’Mario’ belde naar het programma Gaan! (BNNVARA) en zei onder meer dat „geldgierig Jodengespuis” overal ter wereld uitgeroeid zou moeten worden. Ook zei hij dat Joden achter 9/11 zitten, en hield hij er andere antisemitische complottheorieën op na.

Presentator Morad El Ouakili liet de tirade van de man zo’n acht minuten doorgaan. Het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) neemt het de radio-dj kwalijk dat hij niet ingreep. El Ouakili heeft daarvoor bij aanvang van zijn programma woensdagmorgen excuses aangeboden. „Ik begrijp dat ik daar mensen mee heb gekwetst en excuus is dan ook zeker op z’n plaats.”

De joodse stichting zegt meerdere meldingen van luisteraars te hebben ontvangen die de uitspraken als zeer schokkend ervoeren. Volgens het CIDI kreeg hij alle ruimte om antisemitische complottheorieën te verspreiden en op te roepen tot geweld tegen Joden.

Regeringspartij ChristenUnie vindt dat de jodenhaat die te horen was, bestraft moet worden. Fractievoorzitter Gert-Jan Segers is verbolgen dat een beller acht minuten lang „antisemitisch gif” mocht spuien.

Ook meldde de presentator van dienst tijdens de uitzending dat de antisemiet op de radio-1-app bijval krijgt. „Mag hopen dat dit niet ongestraft blijft!”, twittert Segers. Hij verwijst naar uitspraken als ’geldgierig Jodengespuis moet uitgeroeid worden.’ Segers hoopt dat de NPO en de omroep zich erover buigen om te voorkomen dat dit ooit weer gebeurt, en dat het Openbaar Ministerie eventuele aangiftes serieus neemt.