Nieuws/Buitenland
2148224
Buitenland

Subsidie voor omscholen naar konijnenfluisteraar

Brussel - De overheid blijkt subsidies te verstrekken aan werklozen die zich willen laten omscholen tot konijnengedragstherapeut.

Ook hypnotiseur worden kan op kosten van de belastingbetaler bij onze zuiderburen, zo schrijft Het Nieuwsblad.

„Een goed opgevoed konijn waarmee je een hechte band hebt, die moeiteloos leert en geen probleemgedrag vertoont.” Dat krijg je als goede konijnengedragstherapeut, belooft de website van de Toscanzahoeve in Aarschot. In een brochure staat dat de opleiding 2.700 euro kost. De cursist kan een beroep doen op een potje van de overheid, zo staat op de site te lezen.

België telt volgens de krant 1900 bedrijven die gesubsidieerde cursussen aanbieden. Afgelopen jaar keerde het rijk 179 miljoen euro subsidie uit.

Parlementslid Peter Van Rompuy zegt vraagtekens te hebben bij sommige ondernemers. Hij twijfelt onder meer aan het nut van een vergoeding van een hypnose-opleiding en van een Ayurveda-training die een oude geneeswijze uit India doceert. De studiereis naar India werd zelfs mede betaald door de overheid.

Van Rompuy vindt dat er strengere controle moet komen.

Drie maanden geleden greep de regering al wel in toen ondernemers op kosten van de belastingbetaler helikopterles kregen.