Nieuws/Binnenland
2148276
Binnenland

Anne Faber: van vermissing tot rechtszaak

UTRECHT - Maandag en dinsdag behandelt de rechtbank in Utrecht de strafzaak tegen Michael P., die verdacht wordt van het vermoorden, verkrachten en ontvoeren van Anne Faber. De vermissing van de 25-jarige studente trok landelijk veel aandacht.

29 september 2017:

Faber begint rond 17.00 uur aan een fietstocht. Vijf kwartier daarna stuurt ze een WhatsApp-bericht aan haar vriend dat ze in Hollandsche Rading is. Rond 18.50 uur stuurt ze hem een verregende selfie vanuit Baarn. Nadien is niets meer van haar vernomen.

30 september 2017:

In de nachtelijke uren schakelt de familie de politie in. De familieleden melden dat er geen redenen zijn aan te nemen dat Faber zelf uit beeld wilde verdwijnen. Er wordt een opsporingsbericht verspreid en een rechercheteam samengesteld.

3 oktober 2017:

Er wordt een jas gevonden, deze blijkt van Faber. In een vijver in het Blookerpark in Huis ter Heide wordt ook haar fiets teruggevonden en enkele dagen later in het park haar rugzak. De vijver wordt leeggepompt, maar de vrouw blijft spoorloos.

9 oktober 2017:

De 27-jarige Michael P. wordt aangehouden voor betrokkenheid bij de vermissing. De man zit een celstraf uit voor de gewelddadige verkrachting van twee meisjes van zestien en zeventien jaar. Hij verblijft in de forensisch psychiatrische afdeling van een kliniek in Den Dolder en krijgt af en toe verlof om zich voor te bereiden op een terugkeer in de maatschappij.

12 oktober 2017:

Faber wordt na een zoektocht van bijna twee weken dood gevonden bij het Nulderpad in Zeewolde, waar ze is begraven. De politie maakt bekend dat P. verdacht wordt van betrokkenheid bij haar dood. Haar lichaam is gevonden na aanwijzingen van P., die in het gebied heeft gewoond.

21 oktober 2017:

Na een besloten uitvaartdienst in een bomvolle Sint Stevenskerk in Nijmegen wordt het lichaam van Faber gecremeerd.

10 januari 2018:

In de rechtbank in Utrecht is de eerste pro-formazitting. Michael P. wordt verdacht van moord of doodslag, vrijheidsberoving en het verkrachten van Faber. Hij is zelf niet aanwezig. Zijn advocaat Niels Dorrestein laat weten dat P. heeft bekend. Hij zou een ,,uitgebreide, gedetailleerde en bekennende" verklaring hebben afgelegd.

23 maart 2018:

Tijdens de tweede pro-formazitting in Utrecht komt naar buiten dat P. zijn slachtoffer onder dwang van een mes heeft meegenomen op zijn scooter, haar heeft mishandeld en vervolgens met een mes gedood. P. is ook nu niet aanwezig op de zitting.

26 mei:

De Volkskrant publiceert een ingezonden brief van de vader van Anne Faber, waarin hij harde kritiek uit op het gerechtshof - en vooral de voorzitter - dat de straf van P. wegens dubbele verkrachting verlaagde. De dood van zijn dochter had voorkomen kunnen worden, aldus Wim Faber.

11 en 12 juni:

De strafzaak tegen P. wordt behandeld. In februari mishandelde P. vijf medewerkers van het Pieter Baan Centrum. Ook deze feiten worden hem ten laste gelegd. Advocaat Dorrestein zegt dat P. naar de rechtbank zal komen.

De uitspraak is gepland op 17 juli.