Nieuws/Binnenland
2148739
Binnenland

Opnieuw actie tegen Shell in Van Gogh Museum

AMSTERDAM - Activisten hebben zaterdag een onaangekondigde actie gedaan in het Van Gogh Museum in Amsterdam. Het gaat om demonstranten van kunstenaarscollectief Fossil Free Culture NL, die ageren tegen de sponsorrelatie die het museum heeft met oliebedrijf Shell. Inmiddels is de actie afgerond.

De actievoerders konden ongemerkt in kleine groepjes het museum binnenkomen, zegt een woordvoerster van het collectief. Uiteindelijk kwamen ongeveer 35 activisten het museum in op die manier. Er werden door hen banners neergezet in de hal en er is een manifest voorgelezen. „Als het verkeerd is om het klimaat te verwoesten, dan is het verkeerd om geld te accepteren van bedrijven die dat doen”, is de strekking van het bezwaar, aldus de woordvoerster.

Volgens haar grepen de bewakers niet in. Wel hebben zij de banners weggehaald en was er sprake van enig duw- en trekwerk aan het slot van de actie.

Veel bezoekers van het museum waren getuigen van de protestactie. De actiegroep heeft al verscheidene keren geprotesteerd tegen de sponsorrelatie. Vorig jaar mei werden vier activisten opgepakt en vastgezet. Vorige maand bestond het protest eruit om met zwart geverfde handen tegen de gevel van het museum te staan.