Nieuws/Buitenland
2150267
Buitenland

Dierenbeul doet kat Sprotje in hete oven

Kortrijk - Kat Sprotje uit het Belgische Kortrijk heeft gruwelijke momenten beleefd tijdens een zware mishandeling. Een dierenbeul gebruikte het diertje eerst als voetbal en alsof dat nog niet genoeg was, werd het nog jonge katje in een oven van 200 graden gestopt.

Dat schrijft dierenartsenpraktijk Overleie, waar Sprotje zwaar gehavend werd binnengebracht, op Facebook.

Volgens de Belgische krant Het Laatste Nieuws heeft Sprotje vijftien hachelijke minuten in de oven doorgebracht. Het gebeurde tijdens een feestje. Een van de feestgangers zou Sprotje hebben gered en onder de douche hebben gezet. Een dag later werd het gewonde katje naar de dierenarts gebracht. De politie onderzoekt de zaak.

De kat werd, zo schrijft praktijk Overleie, door een dappere omstander uit de situatie gered.” Aanvankelijk waren de dierenartsen bang dat het beestje het niet zou overleven. Maar wonder boven wonder lijkt het katje toch kans te maken op herstel.

Brandwonden en -blaren

Sprotje raakte aan een zijde van het lijfje zwaargewond met „grote open brandwonden”. Een groot deel van de verbrande huid zal, volgens de dierenartsen, nog moeten afsterven. Het katje kan amper lopen door de zware brandblaren op alle vier de voetjes. Daarnaast verliest het diertje „veel eiwitten en bloed door interne bloedingen en is daardoor erg verzwakt.”

Potje voor Sprotje

Sprotje zal nog weken, misschien maanden, veel wondverzorging, infusen, medicatie en verbandwisselingen nodig hebben. „Wij schatten de onkosten rond de 500 euro”, schrijft de praktijk. Om de kosten voor het herstel van Sprotje te kunnen bekostigen is de dierenartsenpraktijk sinds vrijdagavond een crowdfundingactie gestart.

En voor wie niet digitaal wil of kan doneren staat er op de balie bij de praktijk een potje voor Sprotje.

Al 8000 euro bijeengebracht

De actie heeft inmiddels al ruim 8000 euro opgebracht en de teller loopt nog. En dat terwijl de verzorging zo’n 500 euro zal kosten. België leeft massaal mee met het mishandelde katje. Het teveel zal worden overgemaakt naar het dierenasiel in Zwevegem en mogelijk nog naar andere goeie doelen.