Nieuws/Buitenland
215082454
Buitenland

Wereldberoemd vuurwerk Sydney beknot

2021 is officieel begonnen: zo verwelkomt de wereld nieuwe jaar

SYDNEY - Vuurwerk! Het nieuwe jaar is voor een aantal oostelijk gelegen landen al begonnen. Onder meer in Australië en Nieuw-Zeeland is het al 1 januari 2021. Maar waar normaliter het nieuwe jaar traditioneel groots wordt ’ingeknald’ met het wereldberoemde vuurwerk in Sydney, is dit jaar alles anders.

Het eiland Samoa is traditioneel een van de eerste plekken op aarde waar de champagne wordt ontkurkt. Ook in Nieuw-Zeeland is het al 2021. Daar is geen sprake van een grote corona-uitbraak en kon de jaarwisseling grootschalig worden gevierd, onder meer met licht- en vuurwerkshows.

In Auckland gingen duizenden mensen feestend de straat op, berichten Nieuw-Zeelandse media. Voor de Australiërs is het jaloersmakend.

Want hoe anders is het in eigen land. Straten in Sydney moesten leeg blijven en het wereldberoemde vuurwerk was vanuit huis volgen. Wie zich toch in de haven vertoonde om vanuit daar het vuurwerk te bekijken, riskeerde een boete van 1000 Australische dollar, ongeveer 630 euro.

De haven van miljoenenstad maakt een uitgestorven indruk. Het vuurwerkspektakel duurde dit jaar ook maar 7 minuten, korter dan gebruikelijk.

Surreëel beeld

De lokale krant Sydney Morning Herald bericht dat het donderdag uitzonderlijk rustig was op plaatsen waar zich normaliter grote groepen mensen verzamelen. Zo waren de trappen bij het beroemde Sydney Opera House leeg. Ook op andere locaties waar het normaliter dringen is om een goede plek te bemachtigen, bleef het rustig.

De autoriteiten waren aanvankelijk van plan om de beste plekken bij de haven te reserveren voor mensen die vanwege hun werk een bovengemiddeld risico lopen op een coronabesmetting. Het ging bijvoorbeeld om docenten en hulpverleners. Dat plan is echter afgeblazen. Berejiklian zei dat het te riskant is om mensen uit meerdere regio’s naar het gebied te laten komen.

India, China

De vuurwerkshow in Taiwan, vanaf het 509 meter hoge gebouw Taipei 101, gaat gewoon door. Sommige evenementen zijn wel afgelast. Taiwan ontdekte woensdag de eerste besmetting met de nieuwe virusvariant, die voor het eerst werd vastgesteld in Groot-Brittannië. In Taipei werd het maximale aantal bezoekers bij een groot evenement daarom beperkt tot 40.000. Doorgaans verzamelen zich honderdduizenden mensen bij het stadhuis om van het vuurwerk te genieten.

Mensen komen samen in Taipei voor het nieuwjaarsconcert.

Mensen komen samen in Taipei voor het nieuwjaarsconcert.

In Vietnam gelden geen strengere regels voor de jaarwisseling. Feesten en de vuurwerkshow gaan door, al blijft het dragen van een mondkapje in de publieke ruimte verplicht. Singapore heeft de centrale vuurwerkshow wel afgelast. In plaats daarvan is op verschillende plekken in de stad vuurwerk te zien.

Festiviteiten in India gaan grotendeels niet door. In veel grote steden en verschillende provincies geldt een avondklok. Grootschalige samenkomsten zijn verboden en bars en restaurants blijven gesloten. Inmiddels viert Tokio het nieuwe jaar al, net als het oosten van Rusland. In China is de jaarlijkse lichtshow bij het hoogste gebouw in de hoofdstad Peking helemaal afgelast. In de stad Wuhan daarentegen, waar het coronavirus een jaar geleden werd ontdekt, komen duizenden mensen samen om af te tellen tot 2021.