Nieuws/Binnenland
2151307
Binnenland

’Omstreden oud-imam Abdullah Haselhoef (49) overleden na auto-ongeluk’

Oud-imam Abdullah Haselhoef.

Oud-imam Abdullah Haselhoef.

De voormalig imam Abdullah Haselhoef is zaterdag op 49-jarige leeftijd om het leven gekomen bij een auto-ongeluk. Dat melden vrienden en bekenden van de man op sociale media. De in Den Haag geborgen Surinamer verwierf na de aanslagen in New York in 2001 landelijke bekendheid als officieuze woordvoerder van de moslims in Nederland. Later bleek dat hij zich ten onrechte uitgaf als imam.

Oud-imam Abdullah Haselhoef.

Oud-imam Abdullah Haselhoef.

Volgens BN DeStem was Haselhoef zondagochtend slachtoffer van een ongeluk op de A16 bij Breda. Naast een 49-jarige man uit Dordrecht kwam daarbij ook een 27-jarige man uit Litouwen om het leven. De politie gaat ervan uit dat de aanrijding is ontstaan door een spookrijder. Wie van de twee mannen de spookrijder was, wordt nog onderzocht.

Landelijke bekendheid

Haselhoef sprak tijdens de herdenkingsdienst voor de slachtoffers van 9/11 waar onder anderen het kabinet, kroonprins Willem-Alexander en Máxima aanwezig waren. Ook kwam hij regelmatig op tv. Hij kwam tevens in opspraak na een uitspraak over homoseksuelen.

In 2011 werd Haselhoef gearresteerd voor fraude met kinderopvangtoeslag en uitkeringsfraude. Daarvoor werd hij in 2016 veroordeeld tot twintig maanden celstraf.

Verdriet

Vrienden en bekenden van Abdullah Haselhoef uiten hun verdriet op sociale media. Volgens discussieplatform NieuwWij wordt er maandag waarschijnlijk een dienst voor hem gehouden in de Haagse Nurul-Islam moskee.