Nieuws/Buitenland
2152562
Buitenland

Panama brengt oud-president voor rechter

Archiefbeeld van Ricardo Martinelli.

Archiefbeeld van Ricardo Martinelli.

PANAMA-STAD - Panama zal ex-president Ricardo Martinelli zo snel mogelijk berechten. De 66-jarige voormalig leider keerde maandag terug in zijn vaderland, na te zijn uitgewezen door de Verenigde Staten. Martinelli landde op de internationale luchthaven van Tocumen en werd door zijn Amerikaanse begeleiders geboeid overgedragen aan de Panamese politie.

Archiefbeeld van Ricardo Martinelli.

Archiefbeeld van Ricardo Martinelli.

Volgens zijn echtgenote Marta Linares wordt Martinelli later op de dag al voorgeleid. De voormalige First Lady riep diens aanhangers op haar man in de rechtbank te steunen. De oud-president, die in de periode 2009-2014 in functie was, werd vorig jaar juni in Miami gearresteerd nadat Interpol een internationaal opsporingsbevel had uitgevaardigd. Panama vroeg meteen om zijn uitlevering.

Martinelli wordt onder meer verdacht van machtsmisbruik. Hij zou opdracht hebben gegeven tientallen politieke tegenstanders, ondernemers en journalisten illegaal af te luisteren. De schatrijke zakenman, die begin 2015 naar de VS verdween, wordt tevens verduistering ten laste gelegd.