Nieuws/Binnenland
2152794
Binnenland

Koning begint staatsbezoek aan Letland

RIGA - Koning Willem-Alexander is begonnen aan zijn staatsbezoek aan Letland. Vanochtend werd hij door president Vejonis ontvangen bij Riga Castle, het presidentiële paleis, waar de erewacht werd geïnspecteerd en de volksliederen werden gespeeld. De koning spreekt vandaag ook met Letse politici, bezoekt een tentoonstelling over tijdgenoten van Rembrandt en krijgt uitleg over een geavanceerde Letse drone. De dag wordt afgesloten met een staatsbanket.

Willem-Alexander moet het tijdens het bezoek zonder zijn vrouw Máxima doen, die nog bij familie in Argentinië is na de plotselinge dood van haar zus Inés. In een emotionele korte toespraak dankte de vorst gisteravond de blijken van medeleven met wat hij noemt ’groot verdriet’ dat zijn familie heeft getroffen vanwege de dood van zijn schoonzus.

De koning doet deze week drie staatsbezoeken in vier dagen en reist ook af naar Estland en Litouwen. Het hectische reisschema eiste vanochtend al een eerste slachtoffer; minister Blok (Buitenlandse Zaken) bleek een verkeerd jasje te hebben meegegrist uit de ministeriële kledingzak. Een ambtenaar kon hem vlak voor het inspecteren van de erewacht door de koning, waarbij ook de Letse president wordt voorgesteld aan de Nederlandse delegatie, op het nippertje aan de versie helpen die bij zijn pantalon paste.