2154210
Binnenland

20 jaar voor doodslag op moeder en dochter

GRONINGEN - De rechtbank in Groningen heeft maandag een twintigjarige man uit Glimmen veroordeeld tot een onvoorwaardelijke celstraf van twintig jaar voor het doden van zijn 23-jarige vriendin en haar zesjarige dochter. Het drama voltrok zich vorig jaar in de woning van de vrouw in Haren.

Volgens de rechter heeft de man niet met voorbedachten rade gehandeld en is er sprake van doodslag. Het Openbaar Ministerie ging bij de dood van de moeder uit van moord en had 25 jaar cel geëist

De man bekende op zitting de vrouw en het meisje te hebben gedood. Volgens hem hadden ze ruzie gekregen omdat zijn vriendin de relatie wilde beëindigen en terugkeren naar haar ex, de vader van haar dochter. Hij wurgde de vrouw op de avond van 13 oktober en sneed haar keel door. Het kind trof het lichaam van haar moeder 's ochtends aan in de badkamer. Zij werd daarop ook gewurgd.

De man, de vrouw en het meisje zijn afkomstig uit Eritrea. Zij leerden elkaar kennen in het asielzoekerscentrum in Oude Pekela.

Volgens de rechtbank was de man overrompeld toen de vrouw hem vertelde over de relatiebreuk en heeft hij daarna in een opwelling gehandeld.

De man zocht op 14 oktober via een hulpverlener contact met de politie. Hij werd in de woning aangetroffen in het bijzijn van een meisje van anderhalf jaar. Dit kind had hij samen met de vrouw gekregen.

Deskundigen verklaarden de man volledig toerekeningsvatbaar. Daarom is geen tbs-maatregel opgelegd.