Nieuws/Buitenland
215488965
Buitenland

Oud-concentratiekampbewaker veroordeeld tot 2 jaar

HAMBURG - De rechtbank in Hamburg heeft een voormalige concentratiekampbewaker van 93 veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van twee jaar. De hoogbejaarde Bruno Dey is schuldig bevonden aan medeplichtigheid aan de dood van duizenden gevangenen van het kamp Stutthof tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Het gaat mogelijk om een van de laatste veroordelingen van bewakers van de beruchte nazikampen waar systematisch Joden en andere groepen zijn uitgemoord. Dey bemande als tiener wachttorens in het kamp bij het hedendaagse Gdańsk (Polen). Aanklagers hadden drie jaar cel tegen hem geëist, maar volgens de advocaat van de 93-jarige verdachte zou hij zo’n gevangenisstraf niet overleven.

Excuses

Dey had slachtoffers van de Holocaust tijdens het proces excuses aangeboden, maar benadrukte ook dat hij destijds niet wist hoe erg de situatie in het kamp was. Daar zouden ongeveer 65.000 mensen het leven hebben verloren. Zij overleden in veel gevallen door ziekte of ondervoeding of in de gaskamers die werden gebruikt om grote groepen mensen te doden.

De oud-kampbewaker viel ondanks zijn hoge leeftijd onder het jongerenstrafrecht, omdat hij pas 17 was in 1944. De rechtbank verweet hem zichzelf alleen als toeschouwer te zien. „Maar u was medeplichtig aan deze door mensen gecreëerde hel”, zei een rechter, die Dey ook had gevraagd hoe hij kon wennen aan de gruwelen in het kamp.

Overlevenden

Bij het proces waren ook tientallen Stutthof-overlevenden betrokken. Zij hadden niet aangedrongen op een zware straf, maar legden in sommige gevallen wel verklaringen af over de situatie in het kamp. Ze vertelden hoe mensen werden mishandeld, vermoord en uitgehongerd.

Dey is niet de enige oud-kampbewaker die op hoge leeftijd alsnog wordt vervolgd. De Duitse autoriteiten zien meer kans om nazimisdadigers te berechten sinds de veroordeling van kampbewaker John Demjanjuk in 2011. Die kreeg een gevangenisstraf opgelegd voor medeplichtigheid aan de moord op duizenden Joden, toen alleen werd bewezen dat hij kampbewaarder was geweest in Sobibór. Tot deze uitspraak gingen ze ervan uit dat voor de nazimisdaden individuele schuld vast moest staan.