Nieuws/Buitenland
2157475
Buitenland

Noord-Korea bouwt kernwapenprogramma af, Amerika geeft veiligheidsgaranties

Trump en Kim ondertekenen historische overeenkomst

De delegaties zitten aan tafel nadat eerst de leiders onder vier ogen - met tolken weliswaar - hebben gesproken.

De delegaties zitten aan tafel nadat eerst de leiders onder vier ogen - met tolken weliswaar - hebben gesproken.

Singapore - De Amerikaanse president Donald Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un hebben dinsdag in Singapore een overeenkomst ondertekend. Noord-Korea belooft dat het zijn kernwapenprogramma afbouwt. De VS geven in ruil daarvoor „veiligheidsgaranties” aan Pyongyang. De twee leiders schudden elkaar de hand en gaven elkaar complimenten, maar er was niet direct duidelijk wat er precies was afgesproken. „Wij zijn erg blij met wat vandaag is gebeurd”, aldus Trump. „Mensen zullen onder de indruk zijn en gelukkig zijn.”

De delegaties zitten aan tafel nadat eerst de leiders onder vier ogen - met tolken weliswaar - hebben gesproken.

De delegaties zitten aan tafel nadat eerst de leiders onder vier ogen - met tolken weliswaar - hebben gesproken.

Noord-Korea zegt te gaan werken aan een „complete denuclearisatie van het Koreaanse schiereiland” en dat het zich verbindt aan „blijvende en stabiele vrede.” Verder zijn de landen het eens over nieuwe relaties „in lijn met het verlangen van de bevolking van beide landen naar vrede en vooruitgang.”

Witte bloemstukken decoreerden de lange, gedekte tafel waaraan de Noord-Koreaanse en Amerikaanse leiders met hun gevolg rond het middaguur (lokale tijd) hebben plaatsgenomen. Als een staaltje culinaire diplomatie stonden op het menu zowel Aziatische als westerse gerechten. Onder andere verse inktvis, Koreaanse gevulde komkommer en zoetzuur varkensvlees werden geserveerd terwijl de gesprekken doorgingen. Het nagerecht? Vanille-ijs.

De eerste ontmoeting tussen Donald Trump en Kim Jong-un, onder vier ogen in de bibliotheek van het Capella Hotel in Singapore, duurde ruim een half uur. Daarna ging het naar de onderhandelingstafel. „We hebben alle obstakels en speculaties overwonnen – ik geloof dat dit een voorbode is voor vrede”, zei Kim. „Dat geloof ik ook”, antwoordde Trump, voordat de fotografen de kamer uitgeleid werden.

Naast Trump zat Mike Pompeo, de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken, daarnaast veiligheidsadviseur John Bolton en stafchef John Kelly. Aan Noord-Koreaanse zijde werd Kim vergezeld door onder meer Kims secundant Kim Yong-chol, minister van buitenlandse zaken Ri Yong-ho en Kims zus Kim Yo-jong.

Opvallend genoeg mocht Kim een kijkje nemen in de extreem beveiligde wagen van Trump. ’The Beast’ van de president van Amerika zwaaide open voor de man die recent door Trump nog als een van de grootste vijanden van de vrije wereld werd genoemd.

Persmoment zonder Kim

Kim Jong-un vertrekt om 2 uur vanmiddag (lokale tijd), Trumps Air Force One stijgt op om 7 uur vanavond. Bij het persmoment dat voor 4 uur vanmiddag is aangekondigd, zal dus alleen de Amerikaanse president zijn opwachting maken.

Trump zei eerder dat mogelijk meerdere ontmoetingen nodig zijn om tot afspraken te komen. Een uitkomst van deze top kan zijn dat een volgende onderhandelingsronde plaatsvindt op Trumps eigen terrein, Mar-a-Lago in de Amerikaanse staat Florida.

De Amerikanen willen dat Noord-Korea haar kernwapenprogramma volledig opgeeft. Kim heeft aanstalten gemaakt om inderdaad af te zien van kernwapens, op voorwaarde dat de rest van de wereld hetzelfde doet. Daarbij wil hij dat de Verenigde Staten haar militairen terughaalt van het Koreaanse schiereiland.

Beide kanten lijken afspraken te willen maken, maar uiteindelijk is die wil niet voldoende, zegt Robert Kelly, politicoloog aan de Zuid-Koreaanse Pusan universiteit. Zelfs wanneer de Amerikaanse en Noord-Koreaanse leiders een goede relatie opbouwen, is dat ’niet voldoende wanneer het gaat om de details’.

Tegen de BBC merkt Kelly op dat er weinig bekend is over die details. Niemand weet bijvoorbeeld precies hoeveel raketten Noord-Korea heeft. „Als het blijft bij een fotomoment, dan heeft Noord-Korea deze onderhandelingen per definitie gewonnen”, zei Kelly toen.