Nieuws/Binnenland
2157608
Binnenland

’Er is een gat geslagen dat altijd voelbaar is’

Ouders Anne gingen door hel

UTRECHT - De ouders van Anne Faber zijn door een hel gegaan na de vermissing van hun dochter. Nog altijd kampen ze met de gevolgen van de - volgens het OM - ’weerzinwekkende daden’ van Michael P., tegen wie het OM dinsdag 28 jaar cel en tbs met dwangverpleging eiste.

Verslaggever Saskia Belleman volgt de zaak live vanuit de rechtbank.

De ouders van Anne Faber spraken dinsdag in de rechtbank van Utrecht op emotionele wijze over het verlies van hun dochter. „De familie zal nooit meer compleet zijn. Er is een gat geslagen dat altijd voelbaar is”, zei de moeder van Anne tijdens haar emotionele verklaring. Nadat Anne werd gevonden en de ouders foto’s van hun dochter onder ogen kregen, was de schok groot. „We moesten elkaar vasthouden toe we haar zagen. Was dat onze dochter?”

Niet Anne, maar P. was op de verkeerde plek op het verkeerde moment. „Horrorscenario’s over wat er met Anne is gebeurd blijven door mijn hoofd spoken.” Ze vindt dat P. nooit meer vrij mag komen, om de maatschappij tegen „deze wrede en meedogenloos kille man” te beschermen.

De familie van de 25-jarige vrouw had dinsdagochtend de gelegenheid de rechtbank en de verdachte te vertellen wat de misdaden met de nabestaanden hebben gedaan. Anne’s moeder vraagt zich af of P. echt spijt heeft, ook al zegt hij van wel. Volgens haar is hij psychopathisch en heeft hij de vaardigheid om gewenst sociaal te doen, maar ook om te manipuleren. Ook gaat ze ervan uit dat de verdachte nog steeds liegt. „We zullen de volledige waarheid nooit weten.”

Anne’s moeder zei dat een passende oplossing om P. te straffen ontbreekt. Bij een levenslange straf bestaat inmiddels ook de kans bestaat dat P. ooit vrijkomt als zijn straf herbeoordeeld wordt. De OvJ deelde haar mening, zo bleek later tijdens het uitspreken van de strafeis. Hoewel de moeder van Anne zei dat dertig jaar en tbs met dwangbehandeling het beste zou zijn, zodat hij levenslang in de gaten wordt gehouden, valt de eis iets lager uit. Veel geloof in het behandeltraject heeft de moeder van Anne overigens niet.

De vader van Faber zei dat – welke straf P. ook gaat krijgen – het „niet zal beantwoorden aan mijn gevoel van rechtvaardiging.” „Wat voor straf moet iemand krijgen die dit allemaal heeft gedaan? Mijn dochter heeft geen schijn van kans gehad.” Geëmotioneerd vertelde hij dat hij haar pijn en angst „keer op keer” opnieuw beleeft.

De advocaat van de familie maakte dinsdag gehakt van de verklaring van P. Advocaat Ruth Jager en de familie hebben de dossiers bestudeerd en geven aan de hand daarvan vele voorbeelden van de leugens die P. volgens hen heeft verteld. P. gaf maandag tijdens de eerste dag zijn daden nogmaals toe. Hij stak Anne dood in een impuls, zei hij, ’toen ze om hulp begon te schreeuwen’. Hij was het niet van plan, beweerde P. De familie gelooft daar niets van.

Sieraden

De advocate noemt ook de sieraden van Faber. Haar oorbellen en kettinkje, een cadeautje voor haar achttiende verjaardag van haar vader, zijn nergens te vinden. De verdachte verklaarde dat hij „echt geen idee” heeft waar deze zijn, hij heeft ze niet gezien. Op de selfie die Faber kort voor haar verdwijning afgelopen september maakte, zijn de sieraden nog te zien.

Ook verklaarde P. dat hij Anne één keer heeft geslagen. Op het forensisch rapport zijn tientallen bloeduitstortingen te zien, die allemaal bij leven zijn ontstaan. „Hoe kan deze verdachte dat blijven ontkennen?”, vroeg de advocaat zich af. Ze spreekt van een „manipulatieve geest.”

’Faber moest dood’

De advocate gaf aan dat P. voldoende mogelijkheden en tijd heeft gehad om Faber vrij te laten, zoals hij volgens eigen zeggen ook van plan was. Maar dat is volstrekt ongeloofwaardig, uit alles blijkt volgens haar voorbedachten raad en planmatig handelen. „Faber moest dood, want anders zou zij hem herkennen. Anne zag immers de scheelstand van zijn ogen, zijn DNA zat op haar en ze zag het kenteken van zijn scooter”, aldus Jager.

Omdat de familie niet geconfronteerd wilde worden met P., luisterde hij in een andere zaal naar de verklaring. Na het verhaal van de ouders, kwam hij terug de zaal in.

Faber verdween 29 september na een fietstocht in de buurt van Den Dolder, waar P. op dat moment in een kliniek zat. Hij verbleef daar na een eerdere veroordeling voor de verkrachting van twee meisjes. Het lichaam van Faber werd na een vermissing van zo’n twee weken gevonden in de buurt van Zeewolde, waar P. is opgegroeid.

De rechtbank doet op 17 juli uitspraak.

Lees je via mobiel? Klik hier voor de volledige tijdlijn van @SaskiaBelleman