Nieuws
2162055
Nieuws

Vaas uit schoenendoos 16 miljoen waard

PARIJS - Een vaas die onlangs verpakt in een krant in een schoenendoos werd gevonden tussen de rommel op zolder van een huis op het Franse platteland heeft dinsdag in Parijs 16,2 miljoen euro opgebracht. Dat heeft het veilinghuis Sotheby bekendgemaakt. Bij de Franse vestiging was nooit eerder zo’n bedrag neergeteld voor een enkel voorwerp. De waarde van het Chinese kleinood uit de 18e eeuw, dat zeer zeldzaam bleek en in uitstekende staat verkeerde, was geschat op 500.000 tot 700.000 euro.

De 30 centimeter hoge vaas uit de tijd van keizer Qianlong was onderdeel van een nalatenschap. Olivier Valmier, de specialist Aziatische kunst van Sotheby Parijs, vertelde dat de verkoper met de schat onder zijn arm in de trein was gestapt, daarna de metro had genomen en het laatste stuk naar zijn kantoor te voet had afgelegd.

„Toen we de doos openden op mijn bureau vielen onze monden open van verbazing over de schoonheid van het object. Een groot kunstwerk. Het was alsof we zojuist een Caravaggio hadden ontdekt”, aldus Valmier tegen de BBC. De naam en nationaliteit van de nieuwe eigenaar is niet onthuld, alleen dat het om een Aziaat gaat.