Nieuws/Buitenland
2162963
Buitenland

Geestelijke en militieleider Irak werken samen

Militieleider Hadi al-Amiri.

Militieleider Hadi al-Amiri.

BAGDAD - De nationalistische geestelijke Moqtada al-Sadr, wiens politieke blok verrassend de parlementsverkiezingen in Irak won, heeft overeenstemming bereikt over samenwerking met militieleider Hadi al-Amiri. Dat is dinsdag bekendgemaakt in de sjiitische heilige stad Najaf. Dat akkoord is een eerste stap op weg naar de vorming van een regeringscoalitie, al houden beide kopstukken de deur ook open voor andere partners.

Militieleider Hadi al-Amiri.

Militieleider Hadi al-Amiri.

Sadr, die zelf geen premier kan worden omdat hij niet op de kieslijst stond, moet niets hebben van de Verenigde Staten en wil ook geen Iraanse bemoeienis. De alliantie van Amiri, die juist steun geniet van Iran, werd de op een na grootste bij de stembusgang en bleef de partij van de zittende premier Haider al-Abadi eveneens voor.

De verslagen Abadi klaagde over ernstige onregelmatigheden tijdens de verkiezingen. Een hertelling is echter zinloos geworden doordat een opslagplaats met stembriefjes die op 12 mei zijn ingeleverd in vlammen is opgegaan. De brand lijkt aangestoken. Abadi zei dinsdag geen nieuwe verkiezingen te willen. Volgens hem kan alleen het hooggerechtshof daartoe besluiten.