Nieuws/Binnenland
2162996
Binnenland

Energiebedrijven eisen miljoenen via Nederland

AMSTERDAM - Internationale energiebedrijven gebruiken vaak Nederlandse brievenbusbedrijven voor hun miljoenenclaims tegen landen die hun regels aanscherpen. Dat blijkt uit een rapport van non-profitorganisaties TNI en CEO.

Op basis van het internationale energieverdrag Energy Charter Treaty (ECT) kunnen bedrijven een schadevergoeding eisen voor nadelige beslissingen van landen waarin zij actief zijn. Het gaat vaak om claims van miljoenen euro's. Om gebruik te maken van dit verdrag moet het vestigingsland van het bedrijf het verdrag wel ondertekend hebben. Slechts 48 landen, waaronder Nederland, hebben dit gedaan.

Bedrijven die toch een schadevergoeding willen eisen, gebruiken daarom brievenbusfirma's in landen die ECT wel hebben ondertekend. 20 procent van alle claims komen daardoor van Nederlandse brievenbusbedrijven.

TNI en CEO waarschuwen dat deze praktijk de energietransitie kan tegenwerken. In het verleden gebruikte Vattenfall ECT onder meer om Duitsland te dwingen regelgeving voor kolencentrales in te trekken.