Nieuws/Binnenland
2163116
Binnenland

Tuchtzaak over euthanasie van wilsombekwame

DEN HAAG - De gezondheidsinspectie beklaagt zich woensdag bij het Regionaal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg over een verpleeghuisarts die euthanasie uitvoerde bij een demente, wilsonbekwame vrouw. Dat gebeurde zonder haar hierover te informeren.

De Inspectie voor de Gezondheidszorg verwijt de specialist ouderengeneeskunde, die inmiddels met pensioen is, dat zij onzorgvuldig heeft gehandeld. De Regionale Toetsingscommissies Euthanasie (RTE) stelde dit eerder al vast. Volgens de toetsingscommissie handelde de arts niet volgens de wettelijke zorgvuldigheidseisen. Het Openbaar Ministerie begon daarop een strafrechtelijk onderzoek, dat nog steeds loopt.

De vrouw had wel wilsverklaringen laten opstellen, maar volgens de toetsingscommissie tegenstrijdige. Het leven van de vrouw, midden zeventig, werd in het voorjaar van 2016 beëindigd in een verpleeghuis in Den Haag. Bij het toedienen van de dodelijke injectie verzette de vrouw zich.

Het tuchtcollege in Den Haag behandelt de zaak op een openbare zitting. De uitspraak volgt naar verwachting op dinsdag 24 juli.