Nieuws/Buitenland
2164261
Buitenland

Spaanse minister van Cultuur stapt op

De nieuwe minister Máxim Huerta.

De nieuwe minister Máxim Huerta.

MADRID - De Spaanse minister van Cultuur Màxim Huerta is opgestapt, na amper een week in functie. De bewindsman in de nieuwe regering-Sánchez raakte in opspraak door publicaties over zijn veroordeling wegens belastingontduiking. Huerta is 3,5 jaar geleden bestraft omdat hij in de jaren 2006-2008 met een truc voor meer dan 255.000 euro belasting heeft ontdoken. Hij was destijds tv-presentator.

De nieuwe minister Máxim Huerta.

De nieuwe minister Máxim Huerta.

Spaanse media meldden woensdag dat hij hiervoor in 2014 is veroordeeld en de belastingdienst 366.000 euro heeft moeten betalen. Het vonnis is vorig jaar definitief geworden. De 47-jarige schrijver, journalist en tv-persoonlijkheid werd op 6 juni aangesteld als minister van Cultuur en Sport in het minderheidskabinet van de sociaaldemocratische premier Pedro Sánchez.

Aanvankelijk weigerde Huerta af te treden omdat hij de belastingfraude ontkent en er volgens hem een heksenjacht gaande was. Later besloot hij volgens de krant El Periódico toch zijn ontslag aan te bieden om de „frisse wind” die de nieuwe regering wil laten waaien niet te hinderen.