Nieuws/Binnenland
2164522
Binnenland

Justitie gaat Angels-kopstukken ook plukken

AMSTERDAM - Justitie wil drie kopstukken van de Haarlemse chapter van de Hells Angels die worden vervolgd voor zware misdrijven ook hun criminele winsten afnemen. Dit meldden de aanklagers woensdagochtend in de beveiligde gerechtsbunker in Osdorp. Daar worden later op de dag de strafeisen tegen het drietal uitgesproken.

Chapterpresident Lysander de R. (36) en zijn vermeende secondanten Ricardo van der H. (43) en Frank L. (38) staan samen met zes andere clubleden en de vriendin van De R. terecht op verdenking van een waslijst aan criminele activiteiten. Zij werden eind januari 2017 na twee jaar onderzoek aangehouden bij een gecoördineerde actie tegen de motorclub, waarbij de volledige chapter werd opgerold.

Geweldpleging, afpersing, brandstichting...

De R., Van der H. en L. worden verdacht van geweldpleging, afpersing, brandstichting, bedreiging, wapenbezit en het leiding geven aan een criminele organisatie. Zij zijn samen met een clublid dat een kleinere rol vervulde, de laatsten die horen welke strafeis justitie voor hen in petto heeft. Tegen vijf andere leden en de vriendin van De R. eiste het Openbaar Ministerie (OM) eerder straffen tot 42 maanden cel.

Tijdens het proces beschuldigden de drie Angels-kopstukken justitie ervan afgeluisterde gesprekken steevast „uit hun context” te trekken. De R. betitelde de aantijgingen als „pure waanzin.” Volgens hem heeft het OM een veel te zware lading gegeven aan stoere kletspraat tussen een stel kerels.

De officieren van justitie beklemtoonden woensdag niets te geloven van de verhalen over „grootspraak en vriendenhumor.” „Deze verdachten hebben maandenlang niets gezegd en pas mondjesmaat vragen beantwoord toen ze het gehele strafdossier kenden.” Ook memoreerden zij dat veel getuigen nog altijd te bang zijn om verklaringen tegen de Hells Angels af te leggen. De ontkenningen noemden zij „niet onderbouwd en vooral beredeneerd.”

De strafeisen volgen in de loop van de middag.