Nieuws/Binnenland
216729300
Binnenland

Onderzoeksraad: pas op met vliegtuigen die lang stilstonden

DEN HAAG - De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) heeft luchtvaartmaatschappijen gewaarschuwd om attent te zijn bij vliegtuigen die geruime tijd aan de grond stonden vanwege het coronavirus, en nu weer in gebruik worden genomen.

Reden voor de waarschuwing zijn twee incidenten waarbij verkeersvliegtuigen direct na de start problemen ondervonden met de hoogte- en snelheidsindicaties. De toestellen van Transavia en TUI fly waren voorafgaand aan het voorval een tijd buiten gebruik vanwege de coronapandemie.

Bij één van de genoemde voorvallen werd een afdekking niet verwijderd, bij het andere voorval waren enkele leidingen niet correct aangesloten. In beide gevallen leidde dit ertoe dat de piloten onjuiste hoogte- en snelheidsinformatie gepresenteerd kregen.

Met de donderdag uitgebrachte waarschuwing wil de onderzoeksraad luchtvaartmaatschappijen alert maken op de veiligheidsrisico’s die kunnen ontstaan wanneer vliegtuigen na een periode van stilstand weer in gebruik worden genomen. De verwachting is dat dit met de versoepeling van de coronamaatregelen de komende maanden veelvuldig gaat gebeuren.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo