Nieuws/Binnenland
2167404
Binnenland

Bom van Gronings beleg 1672 gevonden

GRONINGEN - In de stad Groningen is een bom gevonden die in 1672 werd afgevuurd. Het explosief is een mortiergranaat van gietijzer. Hij is ongeveer 28 centimeter dik en weegt ongeveer 43 kilo. De bom werd in mei gevonden. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie concludeerde dat de bom niet op scherp stond en dat hij dus niet tot ontploffing hoefde te worden gebracht.

De bom werd net buiten het centrum van Groningen gevonden, op de hoek van de Oostersingel en Nieuweweg. Daar moet een appartementencomplex komen. Zo'n 350 jaar geleden lag de plek net binnen de oude stadsmuren. Het explosief lag meer dan twee meter diep. Het ging destijds dwars door de kleigrond heen en stopte pas op het zand eronder.

Nederland werd in 1672, het rampjaar, van alle kanten aangevallen. Christoph Bernhard von Galen, de bisschop van Münster, probeerde daarvan gebruik te maken om het noorden, dat ooit onder zijn bisdom viel, te heroveren. Via Overijssel en Drenthe rukte hij op naar het noorden en in juli 1672 begon het beleg. De bisschop liet Groningen wekenlang onder vuur nemen met duizenden bommen en granaten. Daarom heeft hij tot op de dag van vandaag de bijnaam 'Bommen Berend'.

De bisschop wist de stad echter niet helemaal te omsingelen en Groningen handhaafde zich. In augustus 1672 moest de bisschop zich gewonnen geven. Meer dan de helft van zijn soldaten was gesneuveld. Dat wordt nog elk jaar gevierd op 28 augustus, voor Groningers 'De Achtentwintigsten'. Komende 28 augustus wil Groningen de bom aan zijn burgers laten zien.