Nieuws/Buitenland
2167555
Buitenland

Stijging zeespiegel te snel voor koraalriffen

YERSEKE - Veel koraalriffen kunnen de verwachte stijging van de zeespiegel niet bijbenen. Vooral tropische kusten en laaggelegen eilanden lopen hierdoor een grotere kans op overstromingen en erosie. Dit blijkt woensdag uit internationaal onderzoek, waar de Nederlandse onderzoeker Aimée Slangen van NIOZ Zeeonderzoek aan meewerkte. Het onderzoek is gepubliceerd in het wetenschapstijdschrift Nature.

Het internationale onderzoeksteam bestudeerde 200 koraalriffen in de Caribische Zee en de Indische Oceaan. Ze vergeleken de snelheid waarmee de riffen in de hoogte kunnen groeien met de verwachte zeespiegelstijging, en stelden vast dat aan het eind van deze eeuw zelfs bij gematigde scenario's voor klimaatverandering slechts 3 procent van de riffen de vermoedelijke zeespiegelstijging kan bijhouden. Op dit moment heeft 45 procent van de koraalriffen die capaciteit.

Zeespiegelspecialist Slangen verwacht dat als de uitstoot van broeikasgassen niet afneemt, in 2100 de meeste riffen ruim een halve meter dieper onder water komen staan. ,,Riffen zijn natuurlijke golfbrekers. Als zij dieper komen te liggen, kunnen ze de golven minder goed afremmen, waardoor de golven dichter bij de kust kunnen komen. Hierdoor neemt de kans op erosie en overstromingen toe.”