Nieuws/Binnenland
2168342
Binnenland

Van gebiedsverboden tot commandocentrum

Politie extra alert als Marokko speelt

Amsterdamse Marokkofans vierden het uitbundig toen het Afrikaanse land zich op 11 november 2017 plaatste voor het WK.

Amsterdamse Marokkofans vierden het uitbundig toen het Afrikaanse land zich op 11 november 2017 plaatste voor het WK.

Amsterdam - Ondanks onze afwezigheid op het WK zijn de grote steden in opperste staat van voetbalparaatheid. Gebiedsverboden, politie die extra oplet en zelfs een speciaal commandocentrum, het hoort er allemaal bij. Zeker als Marokko speelt.

Amsterdamse Marokkofans vierden het uitbundig toen het Afrikaanse land zich op 11 november 2017 plaatste voor het WK.

Amsterdamse Marokkofans vierden het uitbundig toen het Afrikaanse land zich op 11 november 2017 plaatste voor het WK.

Toen het Noord-Afrikaanse land zich op 11 november plaatste voor het WK, gingen de Nedermarokkanen al feestend de straat op.

Escalatie

In Den Haag en Amsterdam escaleerde de boel. In de Haagse Schilderswijk werden inzittenden van auto’s en een agent mishandeld. Andere relschoppers gooiden met stenen en spullen naar de politie. In Amsterdam legden feestvierders het tramverkeer rond het Mercatorplein stil en werd de politie bekogeld met vuurwerk.

Na de Haagse rellen kregen elf raddraaiers een gebiedsverbod, laat gemeentewoordvoerder Daan Bonenkamp weten. „Dit verbod gold ook voor de jaarwisseling én geldt tijdens het WK Voetbal ook op de eerste drie speeldagen van Marokko. Mocht Marokko verder komen in het toernooi, dan blijven de betreffende gebiedsverboden van kracht.”

Commandocentrum

Maar de Hofstad neemt meer maatregelen. Bewoners houden samen met agenten een oogje in het zeil, er is een speciaal commandocentrum voor de politie en ’flexibel cameratoezicht’. „Het Openbaar Ministerie zal indien nodig raddraaiers zo veel als mogelijk een lik-op-stuk aanpak geven”, aldus de gemeente.

In Amsterdam-West zou wel op een groot scherm worden gekeken naar de wedstrijden van Marokko, maar tot spijt van organisator Mourad el Otmani is dat plan financieel niet rondgekomen. Voorzitter Jan Struis van politievakbond NPB is daar minder rouwig om. „West is al een tijd onrustig qua jeugd.”

Hij kijkt met enige vrees naar de WK-periode. „Van de Turken weten we hoe ze feestvieren, van de Marokkanen niet. Maar ook zij zijn een uitbundig volk, dus we houden rekening met uitingen.” En dan doelt hij niet op feestgedruis. „Gelukkig is er aandacht en liggen er korte draaiboeken. Wijkteams boren nu al hun contacten in de Marokkaanse netwerken aan om de boel goed te laten verlopen.” Zoals in Utrecht. Volgens een gemeentewoordvoerster zijn medewerkers van politie en gemeente al langs geweest bij gelegenheden waar met name de Marokkaanse wedstrijden worden bekeken. „Door contact te houden willen we overlast voorkomen. Het uitgangspunt is: er is ruimte voor feest, maar als de wet wordt overtreden, wordt ingegrepen.”

Suikerfeest

Maar zeker morgen is een dag om in de gaten te houden, denkt NPB-voorman Struijs. Dan speelt Marokko om 17 uur tegen Iran, en is tegelijkertijd het Suikerfeest. „En dan zijn er ook nog examenfeesten.”

De politie in Amsterdam heeft een coördinator aangesteld, die precies in kaart brengt waar eventuele feesten zijn gepland. Een woordvoerster: „Het grote feest gaat nu niet door, maar wij weten natuurlijk uit het verleden dat dit soort wedstrijden tot van alles kan leiden. Onze organisatie houdt daar rekening mee en heeft voortdurend contact met onder andere de gemeente en de wijkagenten.”

De woordvoerster wil er aan toe voegen: „Het WK is vergelijkbaar met heel veel grote evenementen die in de stad worden georganiseerd. We benaderen dit precies hetzelfde: alert en met mensen achter de hand mocht er iets gebeuren.”

In Rotterdam bekijkt men het evenwel van dag tot dag, aldus de gemeente. „Naarmate het WK vordert en de aandacht groeit, zullen we, waar nodig, opschalen. Uiteraard zijn we ook morgen aanwezig. Mocht het nodig zijn, kunnen we dus direct ingrijpen.”