Nieuws/Binnenland
2168801
Binnenland

Man eist schadevergoeding van 20.000 euro

Donkere Nederlander die door ex-miss België met 💩 werd omschreven wil geld zien

BRUGGE - Een Nederlandse man heeft woensdagmorgen in de Belgische rechtbank 20.000 euro geëist van ex-miss België Romanie Schotte (20) omdat zij hem in 2016 op Instagram in een reactie met de lachende poepemoji omschreef. Volgens de donkere Nederlander, die woont in Anderlecht, gaat het om racisme en een schending van zijn portretrecht. „Hij wordt sindsdien herkend op straat en uitgelachen door zijn vrienden”, aldus zijn advocaat.

Schotte zette de bewuste emoji enkele maanden voor haar verkiezing tot Miss België 2017 online. Ze zat in de bus en schreef ’Pink’ bij een selfie, verwijzend naar naar roze outfit. Hierop reageerde een andere Instagram-gebruiker met de tekst „That nigga”, verwijzend naar de donkere man die achter haar zat. „Daarop reageerde zij met ’I know (Ik weet het, red.)’ en een emoji van de lachende poepemoji.

Dat zorgde voor veel ophef wereldwijd. In België werd zelfs een onderzoek gestart of het hier om racisme ging.

’Niet echt gepast’

Ook de rechter stelde woensdag tijdens de zitting vragen bij haar boodschap. „Op het eerste gezicht lijkt dat niet echt gepast”, klonk het.

De advocaat van de miss omschreef het als een stom jeugdcommentaar. „Was dat ongepast? Misschien wel. Maar Romanie Schotte had niet de minste racistische bedoeling.”

’Is dat wel de man op de foto?’

De advocaat van de ex-miss betwistte ook dat de man wel degelijk de man op de foto was. Op 12 september wordt uitspraak gedaan.