Nieuws/Binnenland
2170002
Binnenland

Michel M. (45) ontkent dwang: ’Ze wilde dit zelf’

Cel en tbs voor gruwelijke uitbuiting nichtje

GRONINGEN - Voor het stelselmatig misbruiken en seksueel uitbuiten van zijn dertienjarige nichtje heeft de 45-jarige Michel M. uit Winschoten acht jaar cel en tbs gekregen. De rechtbank in Groningen veroordeelde hem ook voor het vervaardigen van kinderporno van het meisje. De straf is gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie (OM).

Het meisje werd vanaf begin 2015 twee jaar lang misbruikt. M. dwong haar om op grove wijze seks te hebben met andere mannen. Dit gebeurde terwijl ze was vastgebonden. Het meisje moest het misbruik zelf filmen en naar haar oom sturen. Soms kreeg zij vooraf drugs toegediend zoals wiet of cocaïne. M. ontkende eerder dat hij haar dwong: „Ze wilde dit zelf.”

Het meisje stapte vorig jaar in juni naar de politie, waarna M. werd aangehouden. Het OM traceerde tot nu toe zeven andere mannen die het meisje hebben misbruikt. Die zaak loopt nog.

Vertrouwenspersoon

De rechter noemde het „tekenend” en „schrijnend” dat M. wist dat het meisje uit een probleemgezin kwam en hij zich opwierp als haar vertrouwenspersoon. Hij misbruikte haar en bood haar onder meer aan in seksadvertenties. Het is niet bewezen dat de man geld ontving. Dat neemt niet weg dat de man zich schuldig maakte aan mensenhandel, zei de rechter.

De rechter noemde M. „harteloos.” De man is verminderd toerekeningsvatbaar verklaard. Hij moet het slachtoffer een schadevergoeding van ruim 100.000 euro betalen.