Nieuws/Binnenland
2171225
Binnenland

’Onrust wordt drachtig paard fataal in Oostvaardersveld’

Paarden in natuurgebied de Oostvaardersplassen.

Paarden in natuurgebied de Oostvaardersplassen.

LELYSTAD - In het Oostvaardersveld bij de Oostvaardersplassen zou een drachtige merrie dood zijn gegaan na onrust over haar toestand. Volgens Staatsbosbeheer kwamen actievoerders dichtbij en bleven ze lang hangen, ondanks verzoeken om weg te gaan. Het dier is in het water beland en verdronken, zegt een woordvoerster van de natuurbeheerder na een bericht van Omroep Flevoland.

Paarden in natuurgebied de Oostvaardersplassen.

Paarden in natuurgebied de Oostvaardersplassen.

De onrust ontstond woensdagavond toen actievoerders zagen dat de merrie een wond op de flank had. De boswachter van Staatsbosbeheer oordeelde dat de wond niet diep was en vanzelf zou genezen. Maar een dierenarts kwam uiteindelijk toch kijken en heeft de wond gehecht. Hij spoorde de actievoerders aan weg te gaan zodat het paard in alle rust kon bevallen, maar er bleven toch mensen omheen staan die ook nog gingen filmen. ,,Ongetwijfeld hadden ze de beste bedoelingen, maar dat gaf wel onrust", aldus een woordvoerster van Staatsbosbeheer.

Volgens de dierenarts is de merrie door het donker, het filmen en de mensen gedesoriënteerd geraakt en daardoor in het water terechtgekomen. De bevalling was intussen begonnen, maar het paard verdronk voor het veulen was geboren. De woordvoerster spreekt van ,,een noodlottig ongeval".

Reactie actievoerders

Volgens de actievoerders liep de avond anders. De beelden in het ingesloten bericht hieronder kunnen als schokkend worden ervaren:

Volgende maand besluit over grote grazers

De provincie Flevoland neemt volgende maand een besluit over de grote grazers in de Oostvaardersplassen. Afgelopen winter gingen ruim 3200 dieren dood, wat leidde tot soms heftige protesten. Actievoerders vonden dat de grazers hadden moeten worden bijgevoerd, maar het staande beleid is om zo min mogelijk in te grijpen. De commissie-Van Geel adviseerde in april om het aantal grote grazers in het gebied drastisch te reduceren.