Nieuws/Buitenland
217254
Buitenland

Dodental bosbrand Portugal nu 57

LISSABON - UPDATE 11:25 uur: Het Portugese ministerie van Binnenlandse Zaken heeft het officiële dodental zondag van de bosbranden bijgesteld naar 57. Eerder werd gesproken van 43 doden.

Er worden 59 gewonden gemeld. De situatie in Pedrógão Grande, dat zo’n 200 kilometer ten noordoosten van Lissabon ligt, is volgens de autoriteiten in de nacht van zaterdag op zondag zeer zorgwekkend. Premier António Costa liet weten geschokt te zijn door „omvang van de tragedie.”

Een aantal dorpen is „volledig ingesloten” door de vlammenzee, liet de burgemeester van het gebied, Valdemar Alves, in de krant Público weten. Hij vreest dat het dodental nog flink zal oplopen als ook andere dorpen ingesloten raken. President Marcelo Rebelo de Sousa bezocht het gebied en sprak van een situatie die „geen voorbeeld” heeft.

Van de slachtoffers waren er zo’n dertig met hun auto’s op weg toen ze ingesloten werden door de vlammen. Drie anderen stierven aan rookvergiftiging.

Het vuur brak zaterdagmiddag door onbekende oorzaak uit in de dunbevolkte streek. Burgemeester Alves zegt echter ervan overtuigd te zijn dat het om brandstichting gaat.

De brand woedt op vier plaatsen en wordt door ongeveer 750 brandweerlieden bestreden. Zij worden bijgestaan door twee blusvliegtuigen. Sterke wind hindert de bluswerkzaamheden echter. Het vuur is overgeslagen naar drie naburige gemeenten.

De wind zal ook zondag problemen blijven veroorzaken, verwacht Jaime Marta Soares van de Liga van de Portugese Brandweerlieden. „De situatie is complex en zeer ernstig, omdat er verschillende fronten vuur moet worden bestreden. De situatie is erg grillig. Het verandert met een duivelse snelheid. Er was geen tijd voor alle evacuaties, mensen zaten als ratten in de val. Ik heb in vijftig jaar brandbestrijding nog nooit zoiets gezien.”

De bosbrand in Pedrógão Grande zijn de dodelijkste in Portugal in meer dan een halve eeuw. In 1966 kwamen bij een zeven dagen woedende brand in de regio Sintra 25 mensen om.

OPROEP

Bent u in het gebied of kent u mensen in het gebied? Neem dan contact op met onze nieuwsdienst.