Nieuws/Buitenland
217275
Buitenland

Irakees leger bestormt historisch deel Mosul

Overals in de stad zijn gebouwen verwoest.

Overals in de stad zijn gebouwen verwoest.

ERBIL - Het Irakese leger is zondag begonnen aan de bestorming van het historische stadsdeel van Mosul. „Dit is het laatste hoofdstuk” in het offensief om de stad te heroveren, voorspelde een commandant van antiterreureenheid CTS.

Overals in de stad zijn gebouwen verwoest.

Overals in de stad zijn gebouwen verwoest.

De zogenoemde Oude Stad van Mosul is het laatste deel van de stad dat IS-strijders in handen hebben. De jihadisten proberen de oprukkende troepen met onder meer boobytraps, zelfmoordaanslagen, scherpschutters en mortieraanvallen op afstand te houden.

In het stadsdeel zitten nog zo’n honderdduizend burgers vast, aldus de Verenigde Naties. Hun aanwezigheid compliceert de militaire operatie. „We proberen erg voorzichtig te zijn en alleen lichte en middelzware wapens te gebruiken om burgerslachtoffers te voorkomen”, zei een andere CTS-officier tegen Iraakse media.

Angst

Toch vrezen hulporganisaties voor het lot van de achtergebleven burgers. „Dit zal een beangstigende tijd zijn voor de circa honderdduizend mensen die vastzitten in de Oude Stad”, concludeerde het IRC (International Rescue Committee). „Ze lopen het risico terecht te komen in de zware straatgevechten die nog gaan komen.”

De Oude Stad is een wirwar van kronkelige straatjes waar de huizen vaak een voor een veroverd moeten worden. De afgelopen weken zijn honderden burgers omgekomen toen ze probeerden te vluchten uit het stadsdeel. Toch verwachten de Iraakse autoriteiten dat op korte termijn duizenden gezinnen proberen te ontkomen uit het oorlogsgebied.

Vluchten

Scherpschutters van IS hebben het onder meer gemunt op burgers die per boot de stad proberen te ontvluchten. Volgens de VN gebruikt IS burgers als menselijk schild. De jihadisten proberen daarom te voorkomen dat de bevolking de benen neemt.

Het Iraaks leger schat dat zich hooguit nog zo’n driehonderd IS-strijders in Mosul bevinden. Aan het begin van de slag om de stad waren dat er nog zo’n zesduizend.