Nieuws/Buitenland
217314
Buitenland

Afgelopen nacht was ’A night from hell’

Angst in Portugal is groot

Hilde PostmaLissabon - De krachtige wind in Portugal, die de ergste bosbranden sinds tientallen jaren flink aanwakkert, zorgt voor hachelijke momenten in de omgeving van Pedrógão Grande. Ook bij de Nederlandse Astrid Schipper, die zich een half jaar geleden in het gebied vestigde.

Toen kocht zij een huis met een flink stuk land, om daar haar eigen eten op biologische wijze te verbouwen. De brand die uitbrak is nu ook heel dicht bij haar in buurt, ze ziet de blushelikopters boven haar rondjes draaien en de omgeving monitoren.

Afgelopen nacht was „a night from hell”, zegt ze. „Heel grote branden braken uit op 35 kilometer afstand van mijn huis. Omdat er hele sterke winden waaiden in onze richting, was ik heel erg bang dat de brand zou overslaan deze kant op. Toen brak er ook nog een brand uit in het dorp naast mij. En door de wind, die continu van richting verandert, kwamen er brandende bladeren op de veranda van mijn buren.”

Dat liep gelukkig goed af. „Ik heb de bron en de waterpomp op mijn land urenlang gebruikt om het land nat te houden en ik heb gemeentewater gebruikt om mijn dak nat te houden. Ik denk dat ik een enorme eerste waterrekening krijg, maar met mij is verder alles goed. De helikopters draaien nu rondjes boven ons gebied, ze zijn in opperste staat van paraatheid. Het idee de er mensen zijn die deze branden met opzet hebben aangestoken, maakt me misselijk.”

Er zijn inmiddels 58 doden geteld, en rond de zestig gewonden bij de brand in het centrum van Portugal. Onder de gewonden zijn enkele brandweermannen die probeerden het brand te blussen.