Nieuws/Binnenland
2173391
Binnenland

Turkse Nederlanders naar de stembus

DEN HAAG - Ongeveer een kwart miljoen Turkse Nederlanders kunnen vanaf vrijdag naar de stembus. Ze mogen stemmen voor de president en het parlement van Turkije. Er zijn drie stembureaus: in Amsterdam, Den Haag en Deventer.

De Nederlandse stembureaus blijven tot en met dinsdag open. Mensen kunnen van 9.00 uur tot 21.00 uur hun stem uitbrengen. De verkiezingen in Turkije zelf zijn volgende week zondag. Bij het grondwetsreferendum vorig jaar konden Turkse Nederlanders ook in Amsterdam, Den Haag en Deventer stemmen. Erdogan krijgt doorgaans veel stemmen in Nederland.

De zittende president, Recep Tayyip Erdogan, had de verkiezingen uitgeschreven. Eigenlijk zouden ze pas eind volgend jaar worden gehouden. Na de verkiezingen krijgt de president meer macht, omdat de nieuwe grondwet dan ingaat.

Erdogan is een van de presidentskandidaten. Zijn belangrijkste tegenstanders zijn Muharrem Ince van de seculiere partij CHP, Selahattin Demirtas van de pro-Koerdische HDP en Meral Aksener van de liberale, hervormingsgezinde partij Iyi.