Nieuws/Binnenland
217340
Binnenland

Code oranje voor natuurbranden

DEN HAAG - In Zeeland, Limburg-Noord en in Noord- en Oost-Gelderland geldt code oranje omdat er een grote kans bestaat op een zich snel uitbreidende natuurbrand. Brabant, Utrecht, Twente en Noord-Holland-Noord hebben code geel: een verhoogd risico.

Dat meldt de site natuurbrandrisico.nl, waarbij veiligheidsregio’s zijn aangesloten. Ook weerbureaus waarschuwen voor risico’s door de aanhoudende droogte. De VerkeersInformatieDienst (VID) vraagt automobilisten „met klem” geen peuken uit de auto te gooien, omdat dat een bermbrand kan veroorzaken.

Op de A67 in Eersel kreeg de brandweer om 11.20 uur een melding binnen van een bermbrand. Dankzij snel optreden van de brandweer is voorkomen dat de brand oversloeg naar een aangrenzend bosgebied. Een rijbaan is door de politie uit voorzorg afgezet. Op dit moment geldt code geel in Brabant.

Code oranje

Code oranje geldt in Nederland als de kans op een snel uitbreidende natuurband aanwezig is. Een natuurbrand kan zich in deze periode zeer snel en onvoorspelbaar ontwikkelen. Zeker als er een harde wind staat. Terreineigenaren en hulpdiensten zijn in deze periode extra alert.