Nieuws/Binnenland
217361
Binnenland

Drie aanhoudingen tijdens demonstratieverbod

ENSCHEDE - De politie heeft zondag elf mensen aangehouden in Enschede en zo’n tachtig mensen uit het centrum weggestuurd vanwege het demonstratieverbod. Locoburgemeester Eelco Eerenberg maakte donderdag bekend dat er niet gedemonstreerd mocht worden, maar er waren toch diverse mensen van onder meer de anti-islamitische organisatie Pegida naar de stad gekomen.

Voorman Edwin Wagensveld van Pegida werd meteen opgepakt. De andere arrestanten werden aangehouden voor diverse strafbare feiten, waaronder wapenbezit en belediging. Volgens de politie zijn er zowel mensen met extreem-linkse als extreem-rechtse sympathieën aangehouden.

Zo’n vijftien aanhangers van Pegida vertrokken in de loop van de middag naar Hengelo om te demonstreren omdat daar geen verbod gold. Maar volgens de politie hebben ze niet voor problemen gezorgd en waren na enige tijd weer vertrokken. Een groepje aanhangers verzamelden zich zondagmiddag ook bij het cellencomplex in Borne, waar ze de vrijlating van Wagensveld eiste.

De politie was met veel mensen op de been in Enschede omdat er onder meer via social media oproepen werden gedaan om toch naar de stad te komen. De stad was aangewezen als zogenaamd veiligheidsrisicogebied, zodat de politie extra bevoegdheden had.