Nieuws/Buitenland
217430
Buitenland

Zevenhonderd brandweerlieden in touw om bosbranden te bestrijden

’Als het gaat waaien, zijn we de sjaak’

Een bewonervan Barraca de Boavista ziet het even niet meer zitten.

Een bewonervan Barraca de Boavista ziet het even niet meer zitten.

De bosbranden in Portugal, die nu al een menselijke tragedie hebben veroorzaakt met zeker 57 doden en zestig gewonden, woeden nog steeds voort. Een aantal wegen in het gebied is afgezet. „Als de wind rustig blijft, dan loopt het voor ons goed af”, zegt een buurtbewoner. „Maar als het gaat waaien, dan zijn we de sjaak.”

Een bewonervan Barraca de Boavista ziet het even niet meer zitten.

Een bewonervan Barraca de Boavista ziet het even niet meer zitten.

Er zijn nog vier brandhaarden. Zevenhonderd brandweerlieden proberen het vuur te blussen. Alle beschikbare Portugese blushelikopters en vliegtuigens zijn ingezet, die assistentie krijgen van twee Spaanse vliegtuigen. Ook Franse vliegtuigen zijn onderweg om steun te verlenen. Het vuur is zo heftig, dat al verschillende brandweerauto’s zijn in vlammen opgegaan.

Een aantal dorpen is nog steeds niet bereikt door hulpdiensten. Er zitten nog steeds hele families in de val in het district Leiria, tussen Figueiró dos Vinhos en Castanheira de Pera. Hulptroepen proberen hen te bereiken.

„We staan voor de grootste tragedie met de meeste slachtoffers van de laatste jaren”, zegt de Portugese premier António Costa over de bosbranden, in het gebied rond Pedrógão Grande – een stadje op dertig kilometer ten Zuid-Oosten van Coïmbra. Het dodental zou nog op kunnen lopen, omdat de branden nog steeds verder woeden. De Nederlandse ambassade is op dit moment aan het uitzoeken alle Nederlanders in het gebied veilig zijn. „Zodra we dat weten, melden we het”, zegt Daphne Kerremans van Buitenlandse Zaken.

Horror

Van de doden zijn er zeker dertig dood in hun auto aangetroffen op de weg tussen Figueiró dos Vinhos en Castanheira de Pera, terwijl ze probeerden de branden te ontvluchtten. Zij werden door het vuur ingesloten, en konden geen kant meer op. De brandweermannen die hen aantroffen, spreken van een ’absoluut horrorscenario.” „Het lijkt wel een oorlogsgebied, alles is zwartgeblakerd, er zijn uitgebranden huizen en uitgebrande auto’s”

Ook zes brandweerlieden zijn gewond geraakt tijdens hun reddingswerkzaamheden. Er zijn zeker vijf ernstig gewonden, onder wie vier brandweermensen en één kind.

Veel mensen die ontzet zijn uit de brand, zijn zichtbaar in shock. „Ze verbranden allemaal”, roept een buurtbewoner die op tijd is gered, maar wiens familie nog in het midden van het vuur zit. Er zijn psychologen onderweg om de slachtoffers op te vangen. Inwoners van Portugal bieden elkaar via Facebookoproepjesonderdak aan. Zoals Dave Kurley: „Voor iedereen die zijn huis verloren heeft vannacht: wij hebben drie tenten met bedden in Guarda, waar geen branden woeden. Als je nergens heen kunt, ben je welkom om hier gratis en veilig te verblijven.”

Alles over de bosbrand in Portugal