Nieuws/Binnenland
217501
Binnenland

Tegemoetkoming van maximaal 1500 euro

NAM doet 7900 Groningers aanbod

Groningen - 7900 mensen in het Groningse aardbevingsgebied hebben een aanbod gekregen van de NAM voor een tegemoetkoming van maximaal 1500 euro. Het accepteren van de voucher is niet zonder gevolgen, waarschuwt RTV Noord.

„Dan betekent dat u afziet van eventuele procedures en processtappen voor de geïnspecteerde schades die in uw rapporten staan”, staat in de brief die de afgelopen dagen is bezorgd. Mensen zouden binnen acht weken moeten reageren om van het aanbod gebruik te maken. De brief is verstuurd naar mensen met een gesloten dossier: waarvan niet wordt erkend dat hun schade het gevolg is van de gaswinning.

Mensen met een open dossier, waarvan de schade wel wordt erkend, krijgen een maatoplossing aangeboden. Ook daar zal sprake zijn van een voucher, waarop het bedrag per geval zal verschillen. Over dat aanbod mogen gedupeerden een jaar nadenken.

Protest

Mark Rutte bezocht vrijdag de provincie om te praten over de omstreden gaswinning en de gevolgen ervan. Ongeveer dertig actievoerders versperden Rutte bij een vestiging van de Nationaal Coördinator Groningen de weg. Ze hadden spandoeken, sirenes en toeters bij zich. ,,Rutte komt er hier niet meer in”, riepen ze. Ook betichtten ze de premier van loze beloftes.