Nieuws/Buitenland
217527
Buitenland

Drie dagen van nationale rouw in Portugal

LISSABON - In Portugal heeft de regering drie dagen van nationale rouw afgekondigd, voor de enorme ramp waar het land door is getroffen. Inmiddels staat het aantal doden van de bosbranden al op 62. Er zijn 150 mensen dakloos, en 150 mensen geëvacueerd, zegt de burgemeester van Pedrógrão Grande Valdemar Alves.

Inmiddels beginnen twee van de vier brandhaarden te verzwakken, door de bluswerkzaamheden aldus de minister van binnenlandse zaken. Terwijl de blusdiensten uit alle macht werken om het vuur op alle fronten meester te worden, worden de eerste verhalen van mensen die omgekomen zijn, bekend. Zoals die van het jongentje Rodrigo Rosário, van vier jaar oud, die op vakantie was met zijn oom Sidel Belchior, 37 in de streek. Zijn ouders waren op huwelijksreis naar Kaapverdië, daarom waren de twee er samen op uitgetrokken. Toen het vuur in Pedrógão Grande hen gisternamiddag overviel, probeerden ze nog te vluchten. De auto werd getoffen door een brandende boom. Ze konden daaruit ontsnappen en bij iemand anders in de auto te klimmen – maar samen met de bestuurder kwamen ze om in de vlammenzee ter hoogte van Nogueirinho. Daar vielen zeker nog acht andere doden. Een moeder rouwt er om haar drie kinderen, van vijf en zes jaar.

Beelden van de weg N-236-1 laten vele uitgebrande auto’s zien, waar mensen in gestikt zijn, terwijl ze probeerden te vluchten.

Peuter

In het dorp Mo Pequena is een meisje van vier jaar overleden in de vlammenzee, die met haar grootmoeder probeerde te vluchten. In dat dorp is ook een vrouw van 82 jaar in de vlammen opgegaan. Haar buren vertellen aan de krant JN hoe ze probeerden de vrouw mee te nemen op de vlucht, maar de vrouw wilde in haar huis blijven, en werd door het vuur verteerd. In Sarzedas de São Pedro probeerde een groep van zeven a acht personen te vluchten, maar ze werden in gehaald door de vlammen, aldus

Een textielbedrijf, gevestigd in Sarzedas, die ongeveer 100 mensen in dienst heeft, werd gedeeltelijk verwoest. Bij de sportclub Avelarense in Avelar, zijn veel mensen aan het zoeken naar informatie over vermiste familieleden na de brand.

De nationale voetbalplioeg die aantreedt tegen Mexico vanavond, speelt met zwarte rook. Portugal heeft de FIFA gevraagd om een minuut stilte voor de slachtoffers van de ramp.