2175643
Buitenland

Levenslang voor poging tot ’parachutemoord’

Foto ter illustratie.

Foto ter illustratie.

LONDEN - Een Britse sergeant die herhaaldelijk probeerde zijn echtgenote te vermoorden, is in Groot-Brittannië veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. Emile Cilliers (38) saboteerde onder meer de parachute van de vrouw. Zij overleefde de val, maar raakte volgens Britse media ernstig gewond.

Foto ter illustratie.

Foto ter illustratie.

De rechtbank oordeelde dat Cilliers onder meer financiële en seksuele motieven had. Zo aasde hij op geld van de levensverzekering om zijn schulden af te betalen. Ook wilde hij een nieuw leven beginnen met zijn minnares.

De sergeant had eerst geprobeerd zijn vrouw te doden door een gaslek te veroorzaken in hun huis in Amesbury. Hij hoopte kennelijk dat zij zichzelf zou opblazen tijdens het koken. Cilliers nam vervolgens zijn toevlucht tot het saboteren van de parachute van zijn echtgenote.

Dat de tweede moordpoging eveneens mislukte, wordt volgens de BBC gezien als een „bijna-wonder.” De nu 41-jarige vrouw overleefde in 2015 een val van 1200 meter hoogte. Ze dankte dat vermoedelijk onder meer aan de zachte grond op het veld waar ze neerkwam.

De sergeant komt over achttien jaar in aanmerking voor vervroegde vrijlating.