Nieuws/Buitenland
2176764
Buitenland

China tegen Trump: handelsoorlog is officieel

Xi Jinping (links) en Donald Trump op archiefbeeld.

Xi Jinping (links) en Donald Trump op archiefbeeld.

WASHINGTON - De Chinese regering heeft gereageerd op de forse importtarieven die president Donald Trump van de Verenigde Staten heeft aangekondigd: de handelsoorlog is nu officieel ontketend.

Xi Jinping (links) en Donald Trump op archiefbeeld.

Xi Jinping (links) en Donald Trump op archiefbeeld.

„De Verenigde Staten blijft van gedachten veranderen en heeft nu een handelsoorlog ontketend”, zo staat er in een verklaring van de Chinese overheid. China ’wil geen handelsoorlog’ maar zal ’krachtig terugvechten’ in het belang van het land zelf en het wereldwijde handelssysteem. „We zullen meteen maatregelen nemen die de schaal en intensiteit van de Amerikaanse zullen evenaren”, klinkt het dreigend.

Vrijdag gaf Trump zijn goedkeuring voor importheffingen op Chinese goederen, die een handelswaarde van 50 miljard dollar vertegenwoordigen. Op die producten wordt een extra belasting van 25 procent geheven. De president had al voorgesorteerd op Chinese tegenmaatregelen: hij zou daarna opnieuw nieuwe importtarieven instellen. Daarmee is het startschot voor de wedloop gegeven.

Europa en Nederland volgen de ’oorlog’ van importtarieven met argusogen. VNO-NCW en MKB-Nederland stelden eerder vandaag dat de ontwikkelingen slechts zijn voor ’exportland’ Nederland. „Per saldo kennen deze ontwikkelingen alleen verliezers. (...) Wij hopen dan ook dat de twee wereldmachten alsnog snel tot verstandige afspraken komen, want dit is voor niemand goed.”