Nieuws/Binnenland
2177786
Binnenland

Agent na schietincident niet meer direct verdachte

ROTTERDAM - Agenten die geweld gebruiken of zelfs schieten, worden straks door een aparte rechtbank beoordeeld. In die ’blauwe kamer’ komen vaste rechters en aanklagers. Het is onderdeel van een nieuwe wet die politiemensen een aparte rechtspositie geeft.

Aan de wet wordt al twee jaar gewerkt, maar deze lijkt nu na de zomer zonder al te grote problemen te worden aangenomen. Volgens de Rotterdamse politiechef Frank Paauw, ondervinden agenten die geweld gebruiken nu nog lang de juridische gevolgen. Ze zijn meteen verdachte.

Doodslag

Als iemand wordt doodgeschoten, leidt het vrijwel altijd tot een aantekening ’doodslag’. Zelfs als alles volgens het boekje is gegaan. ,,Dat suggereert dat een agent het met kwade opzet doet. Dat frustreert’’, zegt Paauw. ,,De aantekening ’doodslag’ geeft bovendien grote problemen bij het verkrijgen van bijvoorbeeld een hypotheek of visum.”

Belangrijkste veranderingen in de nieuwe wet: agenten zijn niet langer vrijwel meteen verdachte. De automatische aantekening ’doodslag’ vervalt. Er komt een apart wetsartikel voor opsporingsambtenaren: overtreding van de Ambtsinstructie, waar het gebruik van geweld onder valt. En er komt dus de aparte politierechtbank.

Lees ook: