Nieuws/Buitenland
2177993
Buitenland

VS scheiden bijna 2000 kinderen van ouders

WASHINGTON - Sinds de invoering van een strenger beleid midden april zijn bijna tweeduizend kinderen van vluchtelingen, die illegaal vanuit Mexico de VS zijn binnengekomen, gescheiden van hun ouders. Dat melden Amerikaanse media op basis van cijfers van het Amerikaanse ministerie van binnenlandse Veiligheid (DHS).

De Amerikaanse regering voerde de verscherping in om moeders af te schrikken om met hun kinderen aan de gevaarlijke tocht naar de VS te beginnen. Alle mensen die illegaal het land binnenkomen worden nu als crimineel bestempeld en vastgezet. Hun kinderen mogen daar niet bij blijven en komen onder de hoede van het ministerie van Volksgezondheid.

Het beleid staat onder zware kritiek in de VS.

Zero tolerance

Het strengere „zero tolerance” beleid werd 19 april ingevoerd. Tot 31 mei telde de DHS 1995 kinderen die werden weggehaald bij hun ouders omdat die vervolgd worden. Het aantal is sterk gestegen met de periode daarvoor. Tussen oktober 2016 en februari dit jaar waren er 1800 gevallen. In totaal gaat het nu om bijna vierduizend kinderen die elders zijn opgevangen.

De DHS wilde geen informatie geven over de leeftijd van de kinderen maar verklaarde wel dat baby’s niet van hun ouders worden gescheiden.