Nieuws/Buitenland
2178663
Buitenland

Frankrijk ontmantelt platform op darknet

PARIJS - De Franse douane heeft een illegale onlinemarktplaats op het zogenoemde darknet opgerold. Het forum, bekend als de Zwarte Hand, bood ruim twee jaar lang verboden producten en diensten te koop aan. Dat meldt het Franse ministerie van begroting.

Op de site zouden onder meer drugs, wapens, valse documenten en gestolen bankgegevens worden verhandeld. „Het oprollen van dit platform is een nationale primeur”, zei minister van Begroting Gérald Darmanin.

Tijdens invallen in verscheidene plaatsen zijn de hoofdbeheerder van de site en andere mensen gearresteerd. Rechercheurs hadden eerder toegang kunnen krijgen tot de server van het forum en veel gegevens zeker kunnen stellen. Het ministerie omschrijft de Zwarte Hand als een van de belangrijkste illegale platforms die actief zijn op het darknet in Frankrijk. Uit eerste onderzoeken is gebleken dat daar meer dan 3000 mensen op geregistreerd waren.

Op het darknet kunnen internetgebruikers zich bijna volledig anoniem voordoen. Dit deel van het internet wordt gebruikt door mensen die waarde hechten aan privacy of die in een repressief politiek systeem leven, maar ook door criminelen. Toegang is mogelijk via anonimiseringssoftware.