Nieuws/Binnenland
217896
Binnenland

’Op zo’n moment realiseer je je dat alles je gestolen kan worden’

Nederlands stel ontsnapt aan vuurzee

Jolein (links) en Liedewij.

Jolein (links) en Liedewij.

Figueiró dos Vinhos - De Nederlandse Jolein Alten (41) en Liedewij Schieving (50), die al tien jaar in Portugal wonen, zijn zaterdag ontsnapt aan de verwoestende bosbrand in het land. Het stel woont op twintig kilometer van Pedrógão Grande - even buiten Figueiró dos Vinhos  - waar ze een boerencamping runnen: Quinta da Fonte. Het vuur was heel dichtbij, maar het koppel bleef ongedeerd. Toch zit de schrik er bij de dames goed in.

Jolein (links) en Liedewij.

Jolein (links) en Liedewij.

“Ik was zaterdag niet thuis vanwege een cursus in het stadje. Aan het einde van de middag zag ik rook in de buurt van ons huis; ik zag ook hoe het zich verplaatste. Maar dit is Portugal; er is zo vaak brand, het is niet meteen reden tot paniek”, vertelt een nog altijd aangeslagen Jolein. „Maar toen ik even later omhoog reed, was het gebied afgezet, ik kwam er niet door.”

Brandslangen uitgerold

„Mijn vriendin was thuis met al onze dieren en zat er middenin. Ze heeft alle brandslangen uitgerold, en emmers water klaar gezet. Ik was ontzettend bang voor mijn vriendin en onze dieren. Ik heb zelf in een hotel in de stad geslapen, maar heb de hele nacht contact met haar gehouden.”

Op het moment dat de brand uitbrak, hadden we vijf gasten, van wie drie Nederlanders. Zaterdag zijn zij naar de sporthal in het dorp gebracht. Vandaag hebben we ze naar een hotel gebracht, ze zijn in ieder geval in veiligheid.”

Inmiddels staat het aantal doden van de bosbranden al op 62.

Inmiddels staat het aantal doden van de bosbranden al op 62.

Inmiddels heeft het koppel zelf tijdelijk onderdak gevonden bij kennissen, waar ook de honden van de twee terechtkunnen. „We hebben een mooi bedrijf, maar op zo’n moment realiseer je je wel dat alles je gestolen kan worden, als mijn vriendin en onze dieren maar blijven leven.”

De Portugese regering heeft drie dagen van nationale rouw afgekondigd. Inmiddels staat het aantal doden van de bosbranden al op 62. Er zijn 150 mensen dakloos en 150 mensen geëvacueerd.

Lees meer in de krant van morgen