Nieuws/Buitenland
2180281
Buitenland

May: besparing door brexit naar gezondheidszorg

LONDEN - De Britse premier Theresa May heeft zondag plannen aangekondigd om de uitgaven voor gezondheidszorg over een jaar of vijf met 20 miljard pond (22,9 miljard euro) te verhogen.

Dat jaarlijkse bedrag zal worden gefinancierd met geld dat niet langer wordt uitgegeven aan het lidmaatschap van de Europese Unie en hogere belastingen.

„De NHS (Nationale Gezondheidsdienst) krijgt dan 20 miljard pond meer krijgen dan nu het geval is”, zei May tegen LBC Radio in een interview. „We hebben het voordeel dat we het geld dat we niet meer naar de Europese Unie sturen, kunnen gebruiken. Maar we moeten ook kijken naar meer bijdragen om die hoeveelheid geld in de toekomst in de NHS te kunnen stoppen.”

Over de belastingverhoging, zei May dat haar minister van Financiën de plannen uitwerkt. Ze zei dat de belasting wordt verhoogd op een „eerlijke en evenwichtige” manier.

May’s aankondiging komt ter gelegenheid van het zeventigjarig bestaan van de NHS, die gratis toegang tot zorg biedt aan iedereen die in Groot-Brittannië woont. Het moet de eenheid in de regering en het land bevorderen na twee jaar van bittere verdeeldheid over de brexit.