Nieuws/Buitenland
2180379
Buitenland

’Geen speciale top Merkel over asielbeleid’

BERLIJN - Bondskanselier Angela Merkel heeft ontkend dat ze streeft naar een speciale top met verschillende EU-landen die in het bijzonder zijn getroffen door de vluchtelingencrisis. Een regeringswoordvoerder zei zondag in Berlijn dat „er geen speciale EU-top is gepland.” Het bijeenroepen van een dergelijke speciale top zou volgens hem een zaak zijn voor de „instellingen” van de EU.

De woordvoerder voegde daar wel aan toe dat „het voor zich spreekt dat de Duitse regering in dit verband gesprekken voert met verschillende lidstaten en de Europese Commissie.

Volgens berichten in de krant Bild was de bondskanselier bezig met een dergelijke topontmoeting op korte termijn met vertegenwoordigers van verschillende EU-lidstaten. De bijeenkomst zou gepland zijn voor de reguliere EU-top op 28 en 29 juni. De CDU-leider zou oplossingen willen bespreken voor de vluchtelingencrisis met onder andere Griekenland, Italië en Oostenrijk. Bronnen binnen regeringskringen van verschillende EU-landen zouden dat tegen Bild hebben gezegd. In de krant werd gesproken van een speciale top.

De bondskanselier zal maandagavond wel de gelegenheid krijgen om de vluchtelingenproblematiek aan te kaarten als de nieuwe Italiaanse premier Giuseppe Conte naar Berlijn komt voor zijn inaugurele bezoek.