Nieuws/Binnenland
218093
Binnenland

’Verdachte megafraude werd afgeperst’

Oud-politieman Peter van V. wordt gearresteerd in Spanje.

Oud-politieman Peter van V. wordt gearresteerd in Spanje.

Eindhoven - Een van de verdachten uit de megafraudezaak rond Quality Investments, Dennis M. (51), zou zijn afgeperst in Spanje. M. moest 700.000 euro betalen. De Spaanse politie heeft inmiddels drie arrestaties verricht.

Oud-politieman Peter van V. wordt gearresteerd in Spanje.

Oud-politieman Peter van V. wordt gearresteerd in Spanje.

De advocaat van M., Han Jahae, bevestigt de afpersing aan deze krant. In de afgelopen maanden is M. meermalen thuis en op andere plekken benaderd door Nederlandse personen. Ze lieten foto’s van zijn kinderen zien en plaatsten ook een gps-zender onder zijn auto, zodat ze precies konden zien waar M. zich bevond. Enkele van de afpersers zouden leden van een motorclub zijn. M. stapte uiteindelijk naar de Spaanse politie, die een onderzoek startte. Verschillende motorclubs uit Nederland hebben afdelingen aan de Costa del Sol.

Kinderen bedreigd

„De afpersing heeft erg veel indruk op mijn cliënt gemaakt. Vooral vanwege de dreiging richting zijn kinderen. Ik hoop dat het onderzoek ook de opdrachtgevers van de afpersing in beeld brengt”, aldus Jahae.

De man die woensdag in het Spaanse Fuengirola werd opgepakt zou hebben gefungeerd als tussenpersoon. Het gaat om de oud-politieman en privédetective Peter van V. uit Eindhoven. De man die eerder een spyshop bestierde werd in december nog veroordeeld tot een taakstraf van 200 uur voor uitlokking. Hij kreeg informatie van een lekkende politieman die hij gebruikte als medewerker van televisieprogramma’s.

Naast De V. zijn nog twee mannen opgepakt. Wat hun rol zou zijn is niet duidelijk. De Spaanse politie kon gisteren geen nadere informatie geven. Dennis M. is, samen met twee anderen, nog steeds verdachte in de megafraudezaak rond het bedrijf Quality Investments. Ze hebben zich volgens justitie schuldig gemaakt aan internationale beleggingsfraude met levensverzekeringen en werden in september 2011 opgepakt.

Zij zouden ongeveer duizend beleggers hebben gedupeerd met hun praktijken. Die investeerden samen vermoedelijk meer dan 200 miljoen dollar. Het OM, opsporingsdienst FIOD en buitenlandse autoriteiten namen voor miljoenen euro’s aan gebouwen, auto’s, boten en een vliegtuig in beslag. Mogelijk hebben de afpersers gedacht dat er bij Dennis M. alsnog veel geld viel te halen.

In juli volgt opnieuw een regiezitting in de zaak rond Quality Investments.