Nieuws/Binnenland

Rookvrije generatie

’Duurdere tabak in regeerakkoord’

Door René Steenhorst

Dit beeld willen veel Nederlanders niet meer zien.

Dit beeld willen veel Nederlanders niet meer zien.

Hollandse Hoogte

Amsterdam - Twee op de drie Nederlanders streven naar een ’rookvrije generatie’ en willen dat overheidsmaatregelen om kinderen te beschermen tegen tabaksgevaar worden opgenomen in het regeerakkoord.

Dit beeld willen veel Nederlanders niet meer zien.

Dit beeld willen veel Nederlanders niet meer zien.

Hollandse Hoogte

Dit blijkt uit een opiniepeiling onder ruim duizend Nederlanders, zowel rokers als niet-rokers, in opdracht van KWF Kankerbestrijding.

Een kleine meerderheid (53 procent) toont zich zelfs voorstander van accijnsverhoging op tabak. Bovendien vindt 65 procent van de ondervraagden dat tabaksproducten volledig uit het zicht verkocht moeten worden. 55 procent is voor de invoer van neutrale verpakkingen van tabak. De voorstanders zijn overtuigd door de uitkomsten van internationaal wetenschappelijk onderzoek dat dergelijke maatregelen de kans verkleinen dat jongeren beginnen met roken.

Bijzonder

KWF-directeur Michel Rudolphie noemt het „heel bijzonder” dat zo veel Nederlanders inmiddels voorstander zijn van een accijnsverhoging voor tabak. „Bij geen enkel ander product gaan zo veel stemmen op voor een prijsverhoging.”

KWF-woordvoerder Marsja Meijer: „In de praktijk is gebleken dat accijnsverhogingen de meest effectieve maatregel zijn om tabaksproducten te ontmoedigen. Wanneer de prijs van een pakje sigaretten met 10 procent stijgt, daalt de consumptie met 4 procent.”

De inkomsten die voortkomen uit de accijnzen zouden, aldus de drie gezondheidsfondsen, geheel moeten worden besteed aan voorlichting aan jongeren over de gevaren van roken en een gezonde leefstijl.