Nieuws/Binnenland
2182191
Binnenland

’Verlof in de bajes moet je verdienen’

Den Haag - Gevangenen moeten hun verlof voortaan verdienen. Bij wangedrag mogen bajesklanten niet meer naar buiten.

Als gevangenen toch met verlof mogen, moet dat voortaan bovendien altijd een doel hebben. Alleen maar een weekendje feesten zit er niet langer in. Verlof moet altijd gekoppeld zijn aan een re-integratiedoel, zoals het aanvragen van identiteitspapieren.

Dat blijkt uit de kabinetsvisie op het gevangeniswezen die minister Dekker (Rechtsbescherming) vandaag presenteert. De bewindsman wil het gevangenisregime op de schop nemen.

Volgens Dekker moet gedetineerden duidelijker gemaakt worden dat gedrag gevolgen heeft. Hij sprak de afgelopen tijd cipiers die aangaven dat ze gevangenen bij wangedrag als straf eigenlijk alleen maar een paar dagen op zijn cel kunnen zetten. Het verlof, waar gedetineerden veel waarde aan hechten, staat eigenlijk nooit op het spel. Daardoor voelen de cipiers zich in hun gezicht uitgelachen door de criminelen, aldus Dekker. Dat wil de minister veranderen.

Eerder kondigde de VVD-bewindsman al aan dat hij de voorwaardelijke invrijheidsstelling wil verkorten en ook die strafkorting moeten gevangenen verdienen in plaats van cadeau krijgen. Iets soortgelijks doet hij nu dus ook met het systeem van verlof. Dat krijgen gevangenen nog voor hun voorwaardelijke invrijheidsstelling om aan het leven aan de andere kant van de tralies te wennen.