Nieuws/Buitenland
218470987
Buitenland

Drama in Rusland: 52 doden in kolenmijn, ook reddingswerkers omgekomen

Archieffoto van een Russische mijnwerker.

Archieffoto van een Russische mijnwerker.

MOSKOU - Het dodental door de ramp in een Siberische kolenmijn is opgelopen tot zeker 52. Onder de slachtoffers zijn zes reddingswerkers, meldde het Russische persbureau TASS op basis van informatie van een lokale hulpdienst. Vooralsnog wordt ervan uitgegaan dat er ondergronds geen overlevenden meer zijn. De meeste lichamen zijn nog niet geborgen.

Archieffoto van een Russische mijnwerker.

Archieffoto van een Russische mijnwerker.

Eerder was sprake van elf omgekomen personen doordat na een explosie brand uitbrak in de Listvjazjnaja-mijn, die zich vulde met methaangas en rook. Over het lot van de tientallen vermisten die op een onbekende plek in de schachten vastzaten, was toen nog niets bekend. Meer dan tweehonderd kompels konden in veiligheid wordt gebracht. 38 van hen waren gewond, vier zouden er slecht aan toe zijn.

Op het moment van de ramp waren 285 mensen in de kolenmijn in de regio Kemerovo, in het westen van Siberië. De brand ontstond volgens TASS donderdagmorgen op een diepte van 250 meter in een ventilatieschacht. De rook verspreidde zich vervolgens door de mijn. Het ventilatiesysteem zou ook na de ontploffing nog hebben gewerkt. De regionale autoriteiten hebben drie dagen van rouw afgekondigd.

In Rusland gebeuren regelmatig ongelukken in mijnen. In 2004 kwamen in dezelfde kolenmijn dertien medewerkers om het leven door een explosie. Het ergste mijnongeluk dateert uit 2007. Toen kwamen 110 mensen om door een gasexplosie in de kolenmijn Oeljanovskaja, eveneens in het westen van Siberië.