Nieuws
2186786
Nieuws

Utrecht krijgt graflegging Caravaggio

Paus leent topstuk uit

Utrecht - Paus Franciscus leent een van de topstukken uit het Vaticaan uit aan het Centraal Museum Utrecht. Het gaat om een schilderij van de beroemde Italiaanse schilder Caravaggio (1571-1610). Het doek, dat de graflegging van Christus voorstelt, is vanaf 15 december dit jaar slechts vier weken in Nederland te zien.

Nooit eerder kwam dit meesterwerk naar ons land. Het schilderij is een monumentaal altaarstuk en meet ruim drie bij twee meter. Het is een van de hoogtepunten in de collecties van de Vaticaanse Musea en wordt daarom liever niet uitgeleend. Maar speciaal voor de grote tentoonstelling Utrecht, Caravaggio en Europa heeft het Vaticaan ingestemd met deze bijzondere bruikleen.

Caravaggio was rond 1600 een van de belangrijkste schilders in Rome. Hij stond bekend om zijn grote bijbelse voorstellingen, die hij met scherpe licht-donkercontrasten verbeeldde in verf. Zijn realistische en dramatische manier van schilderen maakte in heel Europa school, zo ook in Utrecht, waar schilders als Dirck van Baburen, Hendrick ter Brugghen en Gerard Honthorst zijn voorbeeld volgden. Ook Rembrandt liet zich inspireren door Caravaggio.