2186998
Buitenland

Vorig jaar 16 miljoen mensen ontheemd geraakt

Syrische vluchtelingen in Turkije.

Syrische vluchtelingen in Turkije.

GENÈVE - Door oorlogen, geweld en vervolgingen zijn vorig jaar 16,2 miljoen mensen ontheemd geraakt. Dat staat in een rapport van de vluchtelingenorganisatie UNHCR van de Verenigde Naties, dat dinsdag is uitgebracht.

Syrische vluchtelingen in Turkije.

Syrische vluchtelingen in Turkije.

Het totaal aantal mensen dat wereldwijd op de vlucht is, was tegen het einde van 2017 68,5 miljoen. Volgens UNHCR is dat voor het vijfde jaar op rij een recordaantal, vooral veroorzaakt door conflicten in onder meer Congo, Zuid-Soedan en Myanmar.

Turkije vangt meeste vluchtelingen op

Van de 68,5 miljoen vluchtelingen en asielzoekers, waren er 40 miljoen eind 2017 ontheemd in eigen land en meer dan 25 miljoen zochten hun heil elders. Nog eens ruim 3 miljoen mensen wachtten een asielaanvraag af. Turkije vangt volgens de UNHCR de meeste vluchtelingen op, namelijk 3,5 miljoen. Afgezet tegen het aantal inwoners per land geldt Libanon als het land dat de meeste vluchtelingen opvangt.

Ondanks dat het aantal ontheemden blijft groeien, houdt de Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen hoop. Volgens Filippo Grandi bevindt de internationale gemeenschap zich op een keerpunt en wordt er door landen gewerkt aan een manier om doortastender te handelen tijdens vluchtelingencrises.