2187012
Binnenland

Werkloosheid daalt, lonen trekken aan

Den Haag - Het blijft goed gaan met de Nederlandse economie, waardoor er meer vacatures bij komen en de werkloosheid volgend jaar weer flink verder daalt naar 3,4 procent.

Dat leidt ertoe dat de lonen ook eindelijk opkrabbelen, met een voorspelde stijging van 2,1 procent dit jaar en 3,1 procent in 2019. Daar tegenover staat dat ook de inflatie aantrekt, met 2,3 procent volgend jaar. De economische groei komt dan naar verwachting uit op 2,7 procent. Dat heeft het Centraal Planbureau berekend.

Binnenlandse bedrijvigheid

De Nederlandse economie dobbert lekker mee op de internationale handel en de binnenlandse bedrijvigheid. Wel zijn de politieke ontwikkelingen in Italië, rond Brexit en het verloop van het conflict met Amerika over internationale handel van directe invloed op onze economie.

Zo is het effect op de ingevoerde handelsbeperkingen tot nu toe verwaarloosbaar, maar zou escalatie van het conflict volgens het CPB wel degelijk verstrekkender gevolgen kunnen hebben en voor forse economische verliezen kunnen leiden op de lange termijn.

Speelruimte op begroting

De Nederlandse overheid houdt vooralsnog wel speelruimte op de begroting. In aanloop naar de miljoenennota van 2019 staat er een overschot van 0,9 procent voor volgend jaar.